Λεκανίδη 18, Άγιος Δημήτριος Νότια Προάστια
Θεραπεία παιδιών

Κάθε παιδί είναι ο καθρέπτης της οικογένειάς του. Επηρεάζεται και διαμορφώνεται από αυτήν, από τις σχέσεις που έχουν τα μέλη μεταξύ τους. Συχνά οι γονείς θεωρούν ότι τα παιδιά τους δεν αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες, τα προβλήματα που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν στη ζωή τους, στην εργασία τους, στις σχέσεις τους. Δεν αντιλαμβάνονται και πόσο επηρεάζονται από αυτές.

Η αλήθεια είναι ότι όσο και αν οι γονείς προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους, εκείνα έχουν την ικανότητα να διαισθάνονται τις δυσκολίες των γονιών τους και το μικροκλίμα που επικρατεί στην οικογένεια τους. Τα περισσότερα παιδιά τείνουν να ενοχοποιούν τον εαυτό τους, να αποδίδουν σε εκείνα τις συναισθηματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους.

Πως εκδηλώνεται η δυσκολία της οικογένειας μέσω του παιδιού.

Απο την εργασία μου ως παιδοψυχολόγος έχω μάθει ότι συνήθως τα παιδιά, κυρίως τα μικρότερης ηλικίας, δεν θα εκφράσουν στους γονείς τους τι τα απασχολεί καθώς δεν συνειδητοποιούν και τα ίδια την προέλευση των ανησυχιών τους. Συνήθως σωματοποιούν το άγχος και τις στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνουν. Μπορεί να εκδηλώσουν ποικίλα σωματικά συμπτώματα. Μπορεί ακόμη οι γονείς τους να παρατηρήσουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους, να εκδηλώσουν για παράδειγμα φοβίες, έντονο άγχος, ευερεθιστότητα, αντιδραστικότητα, επιθετική ή αντικοινωνική συμπεριφορά, απομόνωση, έντονη θλίψη.

Πως μπορώ να βοηθήσω στην θεραπεία των παιδιών.
Ο ρόλος μου ως παιδοψυχολόγος.

Λόγω της αδυναμίας των παιδιών να εκφράσουν με λεκτικό τρόπο τις όποιες ανησυχίες και δυσκολίες έχουν, ως παιδοψυχολόγος η προσέγγιση που δουλεύω μαζί τους θεραπευτικά είναι η παιγνιοθεραπεία, η οποία βοηθάει το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις αγωνίες που βιώνει μέσω του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι αποτελεί το φυσικό μέσο έκφρασης του παιδιού αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης του. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί το παιχνίδι μέσα από τις διάφορες μορφές του όπως ζωγραφική, ιστορίες, άμμος, πηλός, παιχνίδια ρόλων , καθοδηγούμενη φαντασία κ.α. Το παιδί παίζοντας διευκολύνεται «να πει την ιστορία του» με συμβολικά μέσα χωρίς να νιώσει ότι εκτίθεται.

Μέσα από την θεραπευτική διεργασία του δίνεται χώρος να εκφράσει όλα τα συναισθήματα του θετικά και αρνητικά ενώ παράλληλα μαθαίνει να ελέγχει τις πράξεις του και να αυτορυθμίζεται.

Μέσω της θεραπευτικής αξίας του παιχνιδιού, το παιδί μπορεί να διαχειριστεί τη βιωμένη του εμπειρία, τους φόβους του, τις συγκρούσεις του, να πάρει αποφάσεις και να κάνει τις κατάλληλες για αυτό επιλογές. Αξιοποιεί το υπάρχον δυναμικό του και ανακαλύπτει ταλέντα, κοινωνικές δεξιότητες και εναλλακτικούς τρόπους δράσης.

Therapia-paidion